Psychotherapie in beweging : dieren en natuur bij psychodynamische therapie. - Kovács, Géza, ....-; Umbgrove, Inge, ....- (Antwerpen : Garant, 2014)
Het inzetten van dieren in verschillende vormen van zorg is een steeds groeiend fenomeen. Ook in de geestelijke gezondheidszorg is deze innovatieve vorm van zorg, Animal Assisted Intervention, een veelbelovende ontwikkeling. Theoretisch onderbouwde methodes zijn echter nog weinig beschreven. Met dit boek wordt een achtergrond gegeven voor het betrekken van natuur, dieren in het algemeen en honden en paarden in bijzonder, bij een psychodynamische psychotherapie. De lezer krijgt inzicht in de door de auteurs ontwikkelde methode: EFPP - Equine assisted Focal Psychodynamic Psychotherapy. Ze is ontworpen naar aanleiding van de betrokkenheid bij de nazorg van de cafébrand in Volendam, maar het is duidelijk aangetoond dat EFPP een waardevolle specialistische behandelvorm is voor mensen met verschillende (ernstige) problematiek. Een uitgebreide casus illustreert deze intensieve, ervaringsgerichte maar ook speelse methode, waarbij de non-verbale dimensie vanuit de gehechtheidstheorie een speerpunt is. Grondwaarden als wederkerigheid in de therapeutische relatie, het bieden van een speelplaats voor correctieve emotionele ervaringen en groei, krijgen op een unieke wijze gestalte.
Keywords: Dierentherapie; Psychotherapie