Inspiratie en inzet in organisaties : als harder werken niet meer werkt - Ofman, Daniel, 1949- (Utrecht : Kosmos, 2014)
De auteur is de bedenker van de inmiddels beroemde kernkwadranten. Inspiratie en inzet zijn volgens Ofman niet te koop. Wanneer in een organisatie alles met elkaar in verhouding is en dat wat men doet inhoudelijk juist is, dan komen de inzet en inspiratie vanzelf. Het gaat om de juiste energie in organisaties en hoe een medewerker of manager dit kan gebruiken om cultuur en gedrag positief te beïnvloeden. In vijf hoofdstukken wordt zijn visie op management en bezieling verder uitgewerkt. Hij maakt onderscheid in een 'Het-, Ik- en Wij-wereld'. De soms ingewikkelde, abstracte theorie maakt hij concreet met pakkende voorbeelden. Zoals een bakker die broodjes levert en vervolgens vier maanden op zijn geld moet wachten, omdat alles via een Shared Service Center verloopt. Het lettertype is redelijk klein. Voorzien van veel schema's die de tekst constructief aanvullen. Een managementboek voor gevorderden. (Karin van Wylick) © NBD Biblion
Twintig jaar na Bezieling en Kwaliteit in Organisaties gaat Daniel Ofman, bedenker van het kernkwadrant, in op de voorwaarden die nodig zijn om inspiratie en inzet tot bloei te laten komen binnen een organisatie. Hij stelt helder en duidelijk dat er grenzen zijn aan wat maakbaar is, wanneer verandering een doel kan zijn en wanneer niet. Met zijn integrale benadering van leven, werken en organiseren wordt duidelijk waarom veel traditionele manieren van managen niet kunnen en niet zullen werken en wat er nodig is om met minder energie meer te bereiken. Loop een bedrijf binnen en je merkt aan de receptie al hoe de vlag erbij hangt. Je hoeft geen helderziende te zijn om energie waar te nemen in een organisatie; je hoeft alleen maar te kijken hoe de mensen door de gangen lopen en je voelt wel of geen vitaliteit. Inspiratie en inzet zijn niet te koop, maar worden verkregen als wat je doet inhoudelijk klopt, je houding klopt en de verhoudingen kloppen. Klopt één onderdeel niet, dan eindig je als organisatie of als mens uiteindelijk met niets. Inspiratie en Inzet in Organisaties is een wake-up call en een richtingwijzer voor leidinggevenden en medewerkers. (bron: covertekst)
Keywords: Leidinggeven; Management