Welzijn in Vlaanderen : beleid, bestuurlijke organisatie en uitdagingen - Verschuere, Bram, 1977- (Brugge : Die Keure, 2014)
Welzijn is een belangrijk beleidsdomein in Vlaanderen. Enerzijds gaat een groot deel van het overheidsbudget naar welzijnsdiensten en -voorzieningen. Anderzijds is het een beleidsdomein waar heel veel mensen mee in contact komen, het zij rechtstreeks, het zij onrechtstreeks: de kinderopvang, de (over)grootouders in het woonzorgcentrum, de asielzoekers in de wijk, of het kind met de beperking in de familie. Het welzijnsbeleid is echter ook een uiterst complex gegeven omdat verschillende overheden bevoegd zijn, en omdat er vele soorten dienstverlenende organisaties zijn. Dit boek brengt op een overzichtelijke en toegankelijke manier klaarheid in die complexiteit. Een duidelijke situering, de focus op het beleid, de dienstverlening en een heldere analyse van de aandachtspunten en de uitdagingen binnen elk beleidsdomein zorgen ervoor dat dit boek een onmisbare handleiding is voor elke actor binnen het Vlaamse welzijnslandschap.
1.Inleiding 2.Gezinsbeleid 3.Jeugdhulp 4.Beleid voor personen met een beperking 5.Armoedebeleid 6.Minderhedenbeleid 7.Ouderenzorg 8.Het algemeen welzijnswerk 9.Samenlevingsopbouw 10.De verschillende bestuursniveaus in het welzijnsbeleid 11.De organisatie van de dienstverlening in het welzijnsbeleid 12.Uitdagingen, ontwikkelingen en aandachtspunten
Keywords: Maatschappelijk welzijn -- Vlaanderen; Sociale welzijnszorg -- Vlaanderen