Kunst in opdracht : 2006-2013 - Laenen, Katrien, ....-; Lindmayr, Ulrike, ....- (Brussel : Kunstcel, Vlaamse Bouwmeester, 2015)
Binnen het team van de Vlaamse Bouwmeester is sinds 1999 een kunstcel actief, die publieke opdrachtgevers ondersteunt bij het uitschrijven van opdrachten aan hedendaagse kunstenaars, al of niet in het kader van het decreet over de integratie van kunst in overheidsgebouwen. Via artistiek onderzoek en eigen opdrachten tracht de kunstcel een voorbeeldfunctie te vervullen, het beleid te adviseren en tevens een bijdrage te leveren aan het debat omtrent kunst in de publieke ruimte. In dialoog met alle betrokken actoren bemiddelt ze tussen de verwachtigen van de opdrachtgever en de verbeelding van de kunstenaar. De kern van deze uitgave, een vervolg op het in 2006 verschenen Kunst in opdracht 1999-2005, is een beknopte maar exhaustieve inventaris van alle projecten waar de kunstcel van 2006 tot 2013 bij betrokken was. Een gevarieerde greep uit deze 'collectie' wordt door enkele gastauteurs en (voormalige) medewerkers van de kunstcel uitgebreider onder de loep genomen. In een inleidende tekst wordt ook aandacht besteed aan mogelijke toekomstscenario's voor een hernieuwd beleid inzake kunst in opdracht.
Keywords: Kunst -- Hedendaagse kunst