Zazie dans le métro - Queneau, Raymond, 1903-1976 ([S.l.] : Gallimard, 2014)
Zazie in de metro is het vrolijke verhaal over de twaalfjarige, onbevangen Zazie en haar avonturen in de grote stad Parijs. Zazie heeft met Nabokovs Lolita gemeen, dat haar faam die van haar maker overtreft. Een grotere triomf voor de verwoorde verbeeldingswereld laat zich moeilijk denken. In Zazie in de metro komen alle verrukkelijke Queneau-ingrediënten samen: de virtuoze veelheid aan stijlen, het eigenzinnig taalgebruik, en vooral de onweerstaanbare, oorspronkelijke humor.
Zazie is een onbevangen meisje van 12 jaar dat een weekend bij een oom in Parijs komt logeren. Ze zegt alles wat haar in de mond komt en ze zegt daardoor iedereen de waarheid. De cliché's van de volwassenen maakt ze belachelijk, en ze brengt deze soms tot wanhoop. Het onbevangene en speelse zit in de hele roman door de stijl, die soms bijna fonetisch de spreekstijl benadert. Eigenlijk moet je het boek hardop lezen; dit geldt trouwens meer voor de Franse versie dan voor deze (overigens goed) vertaalde versie. De avonturen van Zazie zijn de contacten die ze heeft, de woorden die ze heeft met de volwassenen. Queneau is een taalvirtuoos, geen verteller van gewone verhalen. (Redactie) © NBD Biblion
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Keywords: Avonturen; Humor