Rekenen, wiskunde in de praktijk : verschillen in de klas - Oonk, Wil, 1940-; Keijzer, Ronald, ....-; Lit, Sabine, ....- (Groningen : Noordhoff, 2013)
Rekenen-wiskunde in de praktijk- Verschillen in de klas is een studieboek voor de handelingsgerichte aanpak van het reken-wiskundeonderwijs op de basisschool. Die cyclische werkwijze wordt op meerdere niveaus beschreven vanuit de reële onderwijspraktijk. •Een casus van een leerling geeft een eerste, betekenisvol overzicht van het leerstofgebied. •Daarna volgt verdere verdieping van de kernthema's: informatie inwinnen, het leren begrijpen van leerling- en groepsgegevens en het plannen en adequaat handelen in de klas. •Het boek gaat expliciet in op de techniek van het vragen stellen. •Het laatste hoofdstuk beschrijft de samenhang tussen het handelen van de leraar in de klas en invloeden van buiten, zoals de visie van het team en de samenwerking met ouders. •Theoretische begrippen worden op meerdere manieren gerelateerd aan de praktijk. •De inhoud is mede bepaald door recente ontwikkelingen rond de kwaliteitsverbetering van het basisonderwijs en de lerarenopleiding.
Dit is het vierde deel in een reeks over het rekenonderwijs op de basisschool. Na eerdere delen over rekenen in de onder- en bovenbouw, maakt de pabostudent nu kennis met differentiatie: het omgaan met verschillen in de klas. Kinderen die extra hulp nodig hebben, krijgen van oudsher meer aandacht, maar tegenwoordig vraagt de maatschappij ook om een speciale behandeling van excellente leerlingen. De praktijk speelt een hoofdrol: wat kinderen zeggen wordt als casus beschreven en wat ervaren onderwijzers doen, is te zien in clips op de ondersteunende site. Zowel bij het bepalen van wat er aan de hand is als bij het geven van taken door de onderwijzer is er een paragraaf over zwakke leerlingen en een over uitblinkende leerlingen. Doordat ook de vragen over de praktijk gaan, is dit een heel handig boek bij het leren geven van goed rekenonderwijs. Bedoeld voor pabo-studenten. (Dr. H.J.M. van Bemmel) © NBD Biblion
Keywords: Rekenen -- Basisonderwijs