Bouwen aan herstel : op een visuele manier krachtgericht werken aan problemen van individuen en systemen : de Yucelmethode - Yücel, Mehmet, ....- (Utrecht : Stichting Rehabilitatie 92, 2013)
De Yucelmethode past naadloos in de nieuwe ‘herstel en zelfmanagement' concepten die een beroep doen op de eigen kennis en kracht van mensen. De methode vergroot de effectiviteit van de zorg, vermindert de kosten en maakt mensen minder afhankelijk van de zorg. De methode houdt in dat de persoon met blokken een opstelling bouwt die zijn levenssituatie verbeeldt. De opstelling omvat de persoon zelf, ondersteunende factoren en belastende factoren of zorgen. Hoe? Door problemen tastbaar, zichtbaar en concreet te maken. Hierdoor biedt de methode mensen, gezinnen, families en netwerken de mogelijkheid om vanuit eigen kracht en met tijdelijke ondersteuning hun problemen te zien, te benoemen en te overwinnen. Dit geldt zowel voor niet-talige als taalvaardige mensen. Het bouwen met tastbare elementen brengt dikwijls onvermoede inzichten met zich mee. Een beeld zegt meer dan woorden!
Keywords: Hulpverlening -- Methodiek