Het palet van de psychologie : stromingen en hun toepassingen in hulpverlening en opvoeding - Rigter, Jakop, ....- (Bussum : Coutinho, 2014)
Het palet van de psychologie behandelt zeven belangrijke stromingen in de psychologie: de psychoanalyse, het behaviorisme, de humanistische psychologie, de cognitieve psychologie, de systeemtheorie, de omgevingspsychologie en de biologische psychologie. Van elke stroming komen de geschiedenis, de theoretische begrippen en opvattingen, de recente ontwikkelingen en de toepassingen in hulpverlening en opvoeding aan de orde. De stromingen worden met elkaar vergeleken aan de hand van hun mensbeeld, hoe zij verklaringen bieden voor psychische stoornissen, en de effectiviteit van hun toepassingen in de praktijk. Ook wordt hun verhouding tot het biopsychosociaal model uitgelicht. Met dit boek krijgt de (aanstaande) hulpverlener en professionele opvoeder zeven 'brillen' in handen waarmee hij zijn werk kan begrijpen, interpreteren en vormgeven. Waarom gooit een ogenschijnlijk normale man zichzelf uit bed en ervaart hij zijn been als iets vreemds dat niet bij hem hoort? Hoe kan een jongen na een avond alcoholvrij bier drinken net zo aangeschoten zijn als zijn vrienden? Waarom wil een student zijn eigen naam niet meer zeggen? Het antwoord op zulke vragen is vaak te vinden in de toepassing van psychologische theorieën. Het palet van de psychologie is in eerste instantie geschreven voor studenten binnen hbo-opleidingen als social work, pedagogiek en verpleegkunde. Het boek kan ook in andere opleidingen en voor professionals gebruikt worden. Op de bijbehorende website kan de student zijn kennis trainen met vragen, controleren met multiplechoicetoetsen en toepassen op casuïstiek.
Keywords: Klinische psychologie -- Psychotherapie; Psychologie -- Hulpverlening; Psychologie -- Opvoeding