Ziek van gezondheid : voor elk probleem een pil? - Devisch, Ignaas, 1970- (Antwerpen : De Bezige Bij Antwerpen, 2014)
Auteurs uit Groningen en uit Vlaanderen belichten in kritische opstellen verschillende aspecten van medicalisering. Levensproblemen worden psychiatrische stoornissen, moeilijke kinderen krijgen een medisch etiket en medicatie, het sterven is bijna een medische procedure geworden – ook en vooral voor patiënten die om euthanasie vragen. Preventie van ziekten is het nieuwe parool. Deelname daaraan lijkt vrijwillig, maar is impliciet dwingend. Van prenataal onderzoek tot total body scan en vooral: leefstijlinterventies. Vroeger werd wel gevreesd dat de genetica een tweedeling zou veroorzaken in de bevolking, maar de grens ligt feitelijk elders: een ongezonde leefstijl wordt bestraft (door verzekeringspremies, misschien in de toekomst ook op de wachtlijst). Roken, drinken, overgewicht, ongezond eten, te weinig sporten worden factoren die mensen diskwalificeren en waarop ze worden afgerekend. Kortom, een nieuwe medicaliseringsgolf met grote sociale en politieke gevolgen. Niet een boek waarvan je vrolijk wordt, maar wel belangwekkende onderwerpen voor alle burgers. (Prof. mr. dr. D.P. Engberts) © NBD Biblion
Medicijnen zijn er om ziektes te bestrijden. Betekent de vaststelling dat we met z'n allen meer medicijnen nemen dan dat we vaker ziek zijn? En ook het aantal mogelijke ‘ziektes' of stoornissen neemt sterk toe. Dat stemt tot ongerustheid, want in onze wereld is gezondheid de norm. Om normaal te zijn moet je gezond zijn en streven naar verbetering. We zijn nooit fit of slank genoeg en onze voeding moet en kan altijd beter. Overheden en ziekteverzekeraars spelen daar in ieder geval gretig op in. Ze sporen ons enthousiast aan gezonder te eten en meer te bewegen, en ze straffen ons financieel wanneer we niet aan de gezondheidsnorm voldoen. In Ziek van gezondheid wordt een onthullend beeld geschetst van een samenleving waarin medicalisering de spuigaten uitloopt. Uiteraard werkt onze tijd een aantal grote gezondheidsproblemen in de hand. Maar we belijden gezondheid als een orthodox geloof en beschouwen steeds meer aspecten van ons leven als een medische kwestie. We worden stilaan ziek van gezondheid.
Keywords: Gezondheidszorg