Helder schrijven : 40 gouden regels voor aantrekkelijke en duidelijke professionele tekst - De Baets, Greet, 1969- (Brugge : Vanden Broele, 2014)
Leest u even mee? •Gelieve uw inschrijvingsformulier voor 18 oktober op te sturen. •Door deze bepaling wordt voorkomen dat over het voorstel achteraf nog door een commissie uitspraak moet worden gedaan. •Met het oog op het realiseren van het eerste doel stel ik voor dat de directeur zich ter plaatse begeeft. •Stuurt u uw inschrijvingsformulier voor 18 oktober op? •Deze bepaling voorkomt dat een commissie zich achteraf nog over het voorstel moet uitspreken. •Om het eerste doel te realiseren, stel ik voor dat de directeur ter plaatse gaat. Duidelijk toch, welke zinnen we het liefst lezen? Ze bewijzen dat een goede professionele tekst uitnodigend is, snel to the point komt en effectief doel treft. Alleen: een goede professionele tekst zet u niet zomaar op papier. Gelukkig brengt het boek “Helder schrijven” u een heel eind in de goede richting. Die handige gids is dan ook op het lijf geschreven van iedereen die soms of regelmatig professionele teksten schrijft. Of het nu om administratieve post, handleidingen, commerciële brieven of webteksten gaat. Taal- en communicatiespecialiste Greet De Baets beschrijft het hele schrijfproces vanuit het enige standpunt dat ertoe doet: dat van de ontvanger. Daarbij ontleedt ze alle belangrijke principes: compacte teksten, actieve taal, positieve formuleringen, eenvoudige woorden en correcte spelling. Kortom, in deze uitgave vindt u: •7 schrijfstappen die leiden tot een logische en goed gestructureerde boodschap. •40 gouden schrijfregels die bijdragen aan een doeltreffende tekst. •Talrijke tips voor een heldere en aantrekkelijke stijl. •Concrete voorbeelden en checklists om de leerpunten in de praktijk te vertalen.
Zowel voor beginnende als voor ervaren tekstschrijvers is “Helder schrijven” een toegankelijk en onmisbaar werkinstrument. Communicatieverantwoordelijke, assistent, vertegenwoordiger, student, zaakvoerder, helpdeskmedewerker of nog journalist: iedereen vindt in deze leidraad de nodige tips en tricks om klare en duidelijke teksten tevoorschijn te toveren.
Verkorte inhoudsopgave: 1. Wat is een efficiënte professionele tekst? Definitie en aandachtspunten a. Hoe kan een tekst u helpen om efficiënter te werken? b. Wat is het doel van een professionele tekst voor de zender? c. Wat zijn de zeven kwaliteiten van een professionele tekst voor de lezer? d. Hoe evalueren we de doeltreffendheid van een professionele tekst? e. Hoe schrijven we doeltreffend? 2. Hoe leert u helder te schrijven? Helder schrijven in 7 stappen en 35 gouden regels a. Schrijfstap 1: hoe bepaalt u het doel van de tekst? b. Schrijfstap 2: verzamel en selecteer informatie c. Schrijfstap 3: hoe structureert u de inhoud van uw tekst? d. Schrijfstap 4: hoe schrijft u een kladversie? e. Schrijfstap 5: hoe schrijft u een heldere, aantrekkelijke tekst? f. Schrijfstap 6: hoe maakt u uw tekst op? g. Schrijfstap 7: hoe controleert u de doeltreffendheid van de tekst? 3. Hoe optimaliseert u de teksten in uw organisatie? Stimuleer heldere teksten met vijf gouden regels 4. Hoe schrijft u vlot en goed? De snelle versie van het schrijfproces: drie fasen 5. Hoe past u de gouden regels toe op professionele teksten? Richtlijnen 6. Conclusie: de bal ligt in uw kamp a. Uw actieplan b. Checklist voor heldere teksten 7. Extra a. Voorbeelden b. Boeken, artikelen en websites c. Boeken, artikelen en websites bij de Franstalige versie van het boek.
Gebaseerd op Rédaction claire van Anne Vervier
Keywords: Schrijven