Een pakkend begin! : ruim 30 concrete voorbeelden voor het economieonderwijs om goed van start te gaan. - van Someren, Kees, ....-; Doornebos-Klarenbeek, Dorien, ....-; Walhout, Jaap, ....- (Den Haag : Open universiteit Nederland.Ruud de Moor Centrum, 2010)
In 'Een pakkend begin! Ruim 30 concrete voorbeelden voor het economieonderwijs om goed van start te gaan' bespreken we een breed scala aan voorbeelden om de economieles te beginnen. Een gedeelte van de voorbeelden leent zich ook uitstekend om een nieuw thema te beginnen. Elk voorbeeld kent een vast stramien. Een korte inleiding met een beschrijving van de werkvorm wordt gevolgd door een beschrijving van een mogelijke uitwerking, een aantal tips en als laatste informatie over de geschatte tijdsduur en de toepassingsmogelijkheden (start van de les en/of start van een nieuw thema). De verschillende vormen om de economieles te beginnen die worden gepresenteerd zijn: - de brainstorm - de persoonlijke noot - de krant - stilstaande beelden - bewegende beelden - geluid en muziek - het verhaal - het spel - een schema. Na deze praktijkgerichte voorbeelden volgt een theoretische onderbouwing. Welke werkvorm gekozen wordt voor het begin van de les wordt beschreven met behulp van de didactische driehoek: de docent (wat past er persoonlijk bij u?), de leerlingen (wat zijn ze gewend en wat kunnen ze aan?) en de leerstof (wat is passend bij het thema en wat zijn de doelstellingen?). Om tot een geslaagde introductie te komen van een nieuw onderwerp, is het van belang dat deze introductie probleemstellend en ervaringsgericht is, in een zinvolle context wordt geplaatst en een emotionele lading heeft. Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden in orde zijn. Voor de docent betekent dit dat deze bewust aandacht moet besteden aan de ontvangst van de leerlingen, de sfeer in de les, tijd om te acclimatiseren en het bieden van structuur. In vervolg op de introductie is het van belang om de aandacht van de leerlingen vast te houden. Hiervoor zijn vier manieren, de zogenaamde ‘Vier B's': boeien, binden, bezig zijn en begeleiden. Hoewel dit geen garantie voor succes is, helpt deze aanpak wel bij het krijgen en vasthouden van de aandacht.
Keywords: Economie -- Didactiek; Economie -- Secundair onderwijs