Hersenletsel heb je niet alleen : over de complexiteit van niet zichtbare gevolgen van hersenletsel. - Palm, Jenny H. W., ....- (Assen : Van Gorcum, 2013)
“Als papa zo boos op mij is, komt het echt door dat knikkertje in zijn hoofd hè en niet omdat ik echt alles fout doe?” Hersenletsel is een ingrijpende gebeurtenis, in de eerste plaats natuurlijk voor degene die het overkomt. Onze maatschappij heeft nauwelijks besef van de impact die hersenschade heeft op het dagelijks leven van allen die er bij betrokken zijn; zelfs voor ervaringsdeskundigen is en blijft het een permanente ‘zoektocht'. Kennis delen helpt, vandaar dit boek. De uitgave omvat drie delen. Deel 1 bevat ervaringsverhalen over de impact van hersenletsel op de persoon zelf en zijn omgeving, vele hiervan zijn geschreven door de partner. Andere verhalen zijn opgetekend na uitgebreide diepte interviews. Deel 2 omvat kennis en achtergronden over hersenletsel, waarbij de aangereikte kennis zo is beschreven dat deze ook voor de niet-professional toegankelijk is. Deel 3 bevat de informatie die nodig is om de hulp/ondersteuningsvraag, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt op een gestructureerde manier in kaart te brengen. De International Classification of Functioning (ICF) vormt daarbij de leidraad. Hersenletsel heb je niet alleen geeft een veelzijdige kijk op de problematiek rondom niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het stelt betrokkenen – getroffenen, partners, gezins- en familieleden, vrienden, (semi) professionals en mantelzorgers – in staat te leren van elkaars kennis en ervaring door middel van ervaringsverhalen, nuttige achtergrondinformatie, heldere tips en een inventarisatie van veel voorkomende valkuilen in de omgang met mensen met NAH. Het boek biedt daarmee ook veel aanknopingspunten voor de nieuwe professionals op dit gebied, zoals de WMO medewerkers en de praktijkondersteuners huisartsen (POH-GGZ).
DEEL I VERHALEN 1 M'n liefste, kom thuis 2 Een zonnige, zwarte dag 3 Over Leven 4 Als je d'r van houdt ben je de klos 5 Geluk gehad 6 Ik ben nu een spion en ik zoek kikkers op laag water 7 Waarom papa niet meer bij mama woont 8 Naar de top 9 Een nieuwe start, een nieuw leven 10 Vergeet hem 11 Opeens was het er weer 12 Een beschadigd mens met perspectief 13 Opnieuw geboren 14 Doorvechten voor een menswaardig leven 15 Leila en Abdel 16 Een mooie omgeving 17 Ik loop van foto naar foto 18 Opgesloten in eigen gedachten 19 Een ongeluk zit in een klein hoekje 20 Portemonnee in de diepvries DEEL II KENNIS OVER NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Inleiding 1 Ziektebeelden vallend onder de noemer niet-aangeboren hersenletsel 1.1 Traumatisch hersenletsel (hersenkneuzing) 1.2 Postcommotioneel syndroom (rest toestand na hersenschudding) 1.3 Whiplash 1.4 Cerebro vasculair accident (CVA) 1.5 Hersentumor 1.6 Anoxie (zuurstoftekort in de hersenen) 1.7 Cerebrale infecties 2 De verschillende fases 2.1 De acute fase 2.2 De revalidatiefase 2.3 Na de revalidatie: de chronische fase 3 Onzekerheid en gebrek aan structuur 4 Het veranderde leven van de naast betrokkene/mantelzorger 5 Het onbegrip van de buitenwereld 6 Hulpverlening DEEL III VERDIEPING Inleiding 1 In kaart brengen van mensen met NAH 1.1 Het ICF-model 1.2 Stoornissen/beperkingenlijst hersenletsel 1.3 Leefgebieden (participatie), waarop al dan niet ondersteuning geboden dient te worden 1.4 Sterke kanten (mogelijkheden) 1.5 (Participatie)wensen 2 Valkuilen bij de begeleiding van mensen met NAH 3 Tips voor de omgang 3.1 Tips voor de getroffene 3.2 Tips voor de mantelzorger 4 Verdiepingsopdrachten AANBEVOLEN LITERATUUR
Keywords: Patiënten met hersenbeschadigingen