Bemiddeling en herstelgericht werken - Berghmans, Min, ....-; Dobbelaere, Rudy, ....- (Brussel : Politeia, 2014)
De jeugdhulpverlening is in volle evolutie. Sectoren, voorzieningen en hulpverleners werken meer dan ooit samen. Elkaars werking leren kennen is in deze contact niet alleen boeiend, maar ook zonder meer noodzakelijk. Met de Praktijkboeken Jeugdhulp bieden Steunpunt Jeugdhulp en Uitgeverij Politeia informatie op maat van praktijkwerkers die het dagelijks waarmaken op 'de werkvloer'. Deze reeks behandelt actuele thema's en zorgt voor verheldering en dialoog. Welke good practices bestaan er rond een thema? Wat zijn verschilpunten? Wat kunnen we leren van elkaar? Herstelgericht werken en bemiddeling lenen zich bij uitstek voor deze uitwisseling. Ontstaan binnen het werkveld van justitie, hebben de herstelgerichte benadering en bemiddeling zich verder uitgebreid naar steeds meer domeinen van de jeugdhulp. Al naargelang de context, zien we andere couleur local. Praktijkwerkers beschrijven hoe ze herstelgericht werken in verschillende settings met name in de leefgroep in de jeugdzorg, in de forensische psychiatrie en in de klassituatie. Daarnaast laten we u kennismaken met de troeven van bemiddeling in situaties van echtscheiding en hoe je kan omgaan met gescheiden ouders in de hulpverlening. We sluiten af met het kader en de achterliggende visie van bemiddeling als functie in de integrale jeugdhulp.
Keywords: Jeugdzorg -- Methodiek