Steal like an artist : 10 things nobody told you about being creative - Kleon, Austin, ....- (New York : Workman ; Godalming : Melia [distributor], 2012)
"Steal Like an Artist, een boek van Austin Kleon zo groot als een cd-doosje, bevat tien essentiële zaken die niemand je vertelt over creativiteit. Behalve deze keer dan, natuurlijk, en enkel in dit boekje. Het boek reikt de nieuwe maar ook de niet zo nieuwe kunstenaar enkele praktische tips aan die het pad naar meer creativiteit iets meer bewandelbaar zou moeten maken. Want hoe vaak zit zelfs de meest doorgewinterde, door rusteloosheid getergde, scheppende geest, niet gevangen in een soort van tot wanhoop leidende writer's block? Zal dit boekje op zo'n moment het lichtje aan het einde van de tunnel zijn? Creativiteit is niet onmiddellijk een zaak van veel tekst, dat is duidelijk. Hoewel het boekje een kleine honderdvijftig bladzijden dik is, [verberg tekst] zou de inhoud zonder al te veel gegoochel passen op een tweetal A4'tjes. Ter compensatie krijgt de lezer knappe oneliners en citaten voorgeschoteld, wat grappige schema's en tekeningetjes, uiteraard enkele zeer concrete tips en jammer genoeg ook enkele werkelijk tot op de draad versleten clichés. Kleon tracht in dit werkje vooral aan te tonen dat het creatieve proces er eentje is van een beetje inspiratie, heel veel aspiratie, eentje van af en toe slagen en minstens even vaak falen. De ware kunstenaar is diegene die niettemin volhoudt, diegene die tien projecten maakt waarvan er negen ten grave worden gedragen. In tien korte hoofdstukken wordt de basishouding van de succesvolle kunstenaar uit de doeken gedaan: Wees saai, vriendelijk, durf te schrappen, schrijf het boek dat je zelf wil lezen, verleg je grenzen en doe dat niet alleen figuurlijk! Kleon motiveert met een jeugdig enthousiasme. Wie dit boekje leest, zal hoogstwaarschijnlijk overvallen worden door de zin om aan iets te beginnen, zonder evenwel te weten wat dat iets dan wel precies mag zijn. De goede leerling weet inmiddels al dat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn."
Keywords: Creation (Literary, artistic, etc.).; Creative ability