Neeland - Balthazar, Nic, 1964- (Wommelgem : Van In, 2015)
'Spreek je Nederlands? vragen ze. Het eerste Nederlandse woord dat ik hoorde was nee. Nee, nee. Overal nee. Ik weet nog dat ik dacht: Ah … ja. Daarom noemen ze het neelands.' Een jongen verschijnt voor de commissie Vreemdelingenzaken en vertelt zijn verhaal. Hij heeft het over zijn vlucht in een gammel bootje, over de nietsontziende mensenhandelaars, de dood van z'n broer en de strijd om te overleven. Gelukkig schijnt er een klein lichtje in de uitzichtloosheid …
Leeftijd: 14+
Keywords: Vluchtelingen