Galgenmeid. - Van Rijckeghem, Jean-Claude, 1963-; Beirs, Pat, ....- (Wommelgem : Van In, 2015)
Antwerpen, ca. 1580. Gitte Niemandsdochter is een wees en komt op haar dertiende terecht in het bonte gezelschap van een rondreizende apotheker. Wanneer ze op diefstal wordt betrapt, beweert ze dat ze de dochter is van de Spaanse hertog Almendraje, rechterhand van de hertog van Alva. Ze belandt bij een groepje calvinisten en in ruil voor bescherming moet ze spioneren voor Willem van Oranje. Ze scheept in voor Sevilla. Daar moet ze in het huis van de hertog zeven kostbare zeekaarten bemachtigen. Ze huwt er met don Domingo, neef van de hertog. Kort daarop wordt ze ontmaskerd. Boekenleeuw 2011 Bekroond KJV 2012
Leeftijd: 14+