De pracht van priemgetallen : het verhaal van een eeuwenlange zoektocht naar verborgen patronen - Levrie, Paul, 1959-; Penne, Rudi, ....- (Amsterdam : Prometheus/Bakker, 2014)
Over de geschiedenis van priemgetallen is veel te vertellen. In dit populair-wetenschappelijke boek gebeurt dat met smaak. In vijftien korte hoofdstukken wordt 'het verhaal van een eeuwenlange zoektocht naar verborgen patronen' gevolgd. Het gaat over manieren om steeds grotere priemgetallen te vinden, over grote getallen waarvan men dacht dat ze priem waren, maar waarbij wiskundigen met heel veel rekenkracht het tegenbewijs vonden, over toepassingen zoals bij het beveiligen van bankgegevens, over de toekomst. Dit verhaal is niet heel technisch, onder andere doordat de markante persoonlijkheden als Eratosthenes, Euler en Ramanujan smeuïg beschreven worden. Soms is het taalgebruik iets te enthousiast, maar dat is een detail: dit boek is vooral aanstekelijk en het geeft niet alleen het verhaal, maar ook de basisgedachte achter sommige bewijzen. Zwart-witafbeeldingen verhelderen het verhaal; een 'priemcompendium' en een namenindex vergemakkelijken het zoeken op onderwerp. © NBD Biblion - Dr. H.J.M. van Bemmel