Steden vroeger en nu : een inleiding in de cultuurgeschiedenis van de Europese stad - Halbertsma, Marlite, ....-; Van Ulzen, Patricia, ....- (Bussum : Coutinho, 2008)
Beknopte geschiedenis van de Europese stad vanaf de Griekse polis tot de moderne leisure city. De auteur onderscheidt en introduceert drie benaderingswijzen: vanuit het historisch onderzoek - het uitgangspunt van deze uitgave-, de theologische traditie of de psychologische analyse. Nadat is omschreven wat een stad is, volgt een chronologische geschiedenis vanaf de klassieke oudheid tot in het begin van de twintigste eeuw, toegespitst op enkele karakteristieke voorbeelden. Het slothoofdstuk schetst de ontwikkeling naar de eigentijdse plezierstad die geen afgebakende grenzen meer kent en eigenlijk wereldomspannend is. Verschillende opvattingen en interpretaties passeren de revue tijdens de behandeling van de culturele, economische en politieke factoren die leidden tot bepaalde stadstypen en stadsculturen. Bevat literatuurverwijzingen, tijdbalk en register. De ondersteuning op www.coutinho.nl beperkt zich vooralsnog nog tot een vragenlijst. De leuke, vlot (soms iets te) geschreven inleiding is met name bestemd voor studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs, maar ook geschikt voor iedereen die in korte tijd thuis wil raken in het onderwerp. © NBD Biblion - Jos Smit
Keywords: Stadsontwikkeling