Meetkunde - Descartes, René, 1596-1650; Wilhelm, Wim W., ....- (Delft : Eburon, 2009)
La Géométrie verscheen als aanhangsel in Discours de la Méthode van René Descartes, voor het eerst uitgegeven in 1637 door Jan Maire te Leiden. In de Discours formuleerde Descartes zijn methode met vier regels. Accepteer pas iets als er niet meer aan getwijfeld wordt. Verdeel een probleem in zoveel stukken als nodig is voor de oplossing. Orden de gedachten van de meest eenvoudige tot de meest gecompliceerde dingen. Maak een systematisch en zo volledig mogelijk overzicht ten einde niets te vergeten. La Géométrie is een voorbeeld van zijn wetenschappelijke methode toegepast op de meetkunde. Dit boek bevat een inleiding tot de meetkunde van Descartes en een volledige vertaling uit het Frans en Latijn van zijn Géométrie. De vormgeving van de vertaling is zo gekozen dat de lezer een bijna getrouw beeld krijgt van de oorspronkelijke tekst. De tekeningen zijn zeer nauwkeurig opnieuw ontworpen. Door meetkundige problemen algebraïsch te beschrijven baande Descartes de weg voor de moderne analytische meetkunde. Er is geen specifieke wiskundige kennis nodig om het boek te begrijpen. De lezer wordt door Descartes wel uitgenodigd zelf ook een en ander te onderzoeken.
Vertaald en ingeleid door Wim W. Wilhelm
Keywords: Meetkunde