Teken je gesprek over faalangst : of andere dingen waar je over piekert - de Vreede, Adinda, ....- ([s.l.] : Pica, 2013)
De remedial teacher en coach ontwierp na jarenlange leerlingbegeleidingen een methode om via een tekening van het hulpverleningsgesprek een uitgangspunt te vinden voor een doelgerichte behandeling van met name kinderen met faalangstproblemen. Ze bespreekt de praktische theorie die ten grondslag ligt aan haar behandelingsmethode. De gesprekstekening is een kernmoment in de behandeling: 'een logisch, kleurig, visueel overzicht van het probleem van het kind/de leerling'. Faalangsttraining met behulp van gesprekstrainingen. In een face tot face benadering vertelt de 'probleemdrager' welke moeilijkheden deze ondervindt; de angsten, gevoelens, gedachten worden in korte woorden weergegeven en met de kleur rood wordt in een simpel overzicht door de begeleider een schema, een sjabloon, getekend. Daarover wordt vervolgens het gesprek gevoerd en het blijkt dat meer inzicht in het probleem bij het kind ontstaat; tevens wordt de oplossing aangetekend in het sjabloon. Doel is dat de leerling zichzelf beter leert kennen, de eigen kracht leert ontdekken en gebruiken; de gedachten worden door tekening en gesprek ingeoefend. De Rationeel Emotieve Therapie (RET) vormt de basis van deze methode. Voor leerkrachten en hulpverleners in het basis- en voortgezet onderwijs. © NBD Biblion - http://tekenjegesprek.nl
Keywords: Faalangst