StreetwiZe : lessen van straatkinderen voor de manager van vandaag - Raskin, Arnoud, ....- (Tielt : Lannoo Campus, 2014)
Dit is vooral het eigen verhaal van de auteur, wat hij vervolgens toepast op straatkinderen en op de samenleving. Het is de vraag of datgene wat in ons in het verleden succesvol maakte, ons in deze veranderende tijden ook succesvol maakt. Straatkinderen kunnen goed omgaan met veranderingen en daar kunnen wij weer wat van leren. Uitgebreid wordt ingegaan op het concept van de mobiele school en straathoekwerk in een urbane omgeving. In het tweede gedeelte van het boek worden vier competenties geïntroduceerd waarmee straatkinderen maar ook medewerkers en organisaties succesvol kunnen zijn. 'Positive focus' gaat over positief ingesteld zijn, 'resilience' en 'agility' gaan over jezelf ontwikkelen om met tegenslag om te gaan. 'Proactive creativity' gaat over het risico's nemen en voor je idee gaan en 'cooperative competition' gaat over het evenwicht tussen je eigen strijd en het respect voor en de samenwerking met anderen. Het gebruik van deze competenties leidt tot vrijheid en succes. Een boek met een originele invalshoek om succes en veranderingen in een organisatie bespreekbaar en werkbaar te maken, voor medewerkers en voor managers. © NBD Biblion - Paulien Schreuder
Keywords: Competentiemanagement