Het symmetrie-monster : een wiskundige op zoek naar het geheim van een van de belangrijkste natuurverschijnselen - Du Sautoy, Marcus Peter Francis, 1965- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2011)
Het ligt in de aard van het beestje (de mens) om patronen te zoeken en te vinden in al wat hem omringt. Wanneer die patronen bovendien een symmetrie bevatten, kan het geluk al helemaal niet op. Voor sommigen volstaat het echter niet om nu en dan een symmetrisch patroon te ontdekken, zij wijden er hun hele leven aan en komen zo tot de fabelachtigste ontdekkingen. Dat is althans de stelling van Marcus Du Sautoy, een wiskundige die zich gespecialiseerd heeft in symmetrie en in navolging van zijn vakgenoten het soort patronen zoekt die de meesten onder ons ver te boven gaat. Steriel is die zoektocht niet, alleen zijn we ons vaak niet bewust van de symmetrische patronen die een rol spelen in ons leven. Of het nu om (veelhoekige) dobbelstenen [verberg tekst] gaat, dan wel om de versieringen in het Alhambra of muziek, wiskundigen zullen er symmetrische patronen in vinden en hun theorieën op kunnen toepassen. En dat is wat Du Sautoy met zijn boek beoogt te bereiken: aantonen dat zelfs de abstractste wiskunde vaak een referentie heeft en vindt in de dagelijkse wereld. Hij bouwt zijn boek dan ook bewust op rond de twaalf maanden, waarbij hij persoonlijke anekdotes, wiskundige geschiedenis en de uiteenzetting over een bepaalde theorie op een knappe wijze in elkaar laat overvloeien. Uiteraard blijven de puur wiskundige uiteenzettingen de zwaarste brok om door te slikken, maar het siert Du Sautoy dat hij (waar mogelijk) de obscuriteit en moeilijkdoenerij achterwege laat en een helder verhaal vertelt. Ook voor wie de wiskundige stukken te moeilijk (of te saai) zijn om door te worstelen, biedt het boek voldoende interessant leesvoer. Wie had immers ooit kunnen denken dat wiskundigen ooit met elkaar publiekelijk in duel gingen of via achterbakse praktijken inzichten van elkaar probeerden af te snoepen?
Sommige levens lezen zelfs als tragische verhalen, waarbij het genie pas erkend wordt wanneer de ongelukkige in kwestie vroegtijdig gestorven is en dus nooit roem en erkenning heeft kunnen smaken. Du Sautoys eigen leven (en dat van zijn collega's) verloopt gelukkig iets minder spectaculair, al blijven zijn persoonlijke anekdotes aangenaam om lezen. Het is een van de sterktes van dit boek dat het wiskunde uit de ivoren toren haalt en toont hoezeer wiskundigen net als iedereen zijn, zij het met een voor velen exotische interesse. Wie niet van wiskunde houdt, zal door Het symmetrie-monster niet over de streep getrokken worden, maar een ding zal ook hij niet kunnen ontkennen: weinigen weten zo helder en meeslepend over wiskunde te schrijven als Marcus Du Sautoy. [Jurgen Boel] Copyright (c) Vlabin-VBC2011Bron: http://www.deleeswolf.be
Keywords: Symmetrie