Genieten van getallen : hoe getallen het leven weerspiegelen en het leven getallen - Bellos, Alex, ....- (Utrecht/Antwerpen : Kosmos, 2015)
In dit boek komen veel wiskundige onderwerpen op een luchtige manier aan de orde. Daarbij is veel aandacht voor praktische toepassingen. Zo is meetkunde niet alleen een stukje wiskunde met afleidingen en bewijzen, maar is de stelling van Pythagoras een concept waarmee je inzicht kunt krijgen in manieren om de afstand tot de horizon te bepalen, of de straal van de aarde. Die nadruk op toepassingen betekent niet dat de uitleg niet gedegen zou zijn. Verrassend is dat een schijnbaar vaag onderwerp als 'de psychologische betekenis van getallen' wel degelijk onderbouwd blijkt te zijn door onderzoek. Zo leer je waarom kledingmerken eerder een getal als 501 in hun naam hebben dan 500 en hoe effectief het is om prijzen een cent lager te laten zijn dan een rond getal. Zwart-wittekeningen, diagrammen en foto's verhelderen en verlevendigen het geheel. Dit boek is aan te bevelen als recreatieve wiskunde. © NBD Biblion
Met illustraties van The Surreal McCoy en vertaald door Jörgen van Drunen
Keywords: Wiskunde (algemeen).