Gezond eten, langer leven : het mediterrane model - Mullie, Patrick, ....- (Antwerpen/Apeldoorn : Garant, 2015)
Belgische wetenschapper ‘vertaalt' wetenschappelijke studies over cholesterol, koolhydraten, vetten, melk, fastfood, softdrinks, kanker en overgewicht voor de geïnteresseerde lezer. Basis is een herdefiniëring van het mediterrane dieet, rekening houdende met duurzaamheid, optimale consumptie (voorkomen van obesitas) en gezonde leefgewoonten (zoals niet-roken en beweging). Naast uitleg over studies over de relatie tussen voeding en kanker en hart- en vaatziekten ook uitleg over goede en slechte vetten en de types koolhydraten. Duidelijk beschrijft hij de grote, soms subjectieve, invloeden van de voedingsindustrie en de moeilijkheden bij goede, objectieve voedingsvoorlichting. Dit aan de hand van de Vlaamse Actieve Voedingsdriehoek, de piramide van Willett en de Nederlandse Schijf van Vijf. Elk hoofdstuk eindigt met referenties en een praktische tip. Met drie dagmenu's, oplopend in energie, een dankwoord en gegevens over de auteur eindigt dit boek. Geen index of trefwoordenregister. Informatie over het Nederlandse ‘vinkje', zout en eiwit ontbreekt. © NBD Biblion
Keywords: Voeding en gezondheid