Het transitie handboek : van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht - Hopkins, Rob, ....- (Utrecht : Van Arkel, 2009)
'Piekolie (de aanstaande schaarste aan olie) en klimaatverandering (die noodzaakt tot verkleining van de CO2-voetafdruk) zijn de belangrijkste drijfveren om minder olie-afhankelijk te worden. Dat kun je als lokale gemeenschap (stad, dorp, wijk, eiland) bereiken door een transitieproces te ondergaan. De (Engelse) auteur is de grondlegger van de Transitie-beweging. In het eerste deel ('Het hoofd') behandelt hij de noodzaak van een verandering in ons leefpatroon: het olietijdperk nadert zijn einde. Deel twee ('Het hart') helpt je, mét oefeningen en een bordspel, om een nieuw, positief toekomstbeeld te creëren. Eenmaal gegrepen door het transitie-denken start je aan de hand van deel drie ('De handen') met je transitie-initiatief; dit deel biedt daartoe diverse handvaten. Deze vertaling is aangevuld met een schets van de oliesituatie anno 2009 en diverse updates. Bevat vele zwart-witfoto's, toelichtende en illustrerende kaderteksten en een uitgebreide literatuurverantwoording en opsomming van aan het transitie-denken gelieerde websites.' C.M. Manni - © NBD Biblion
Rob Hopkins is de oprichter van de Transitie-Beweging ; het boek is uitgegevn ism. Transitie Vlaanderen en Transition Towns Nederland
Keywords: Duurzame ontwikkeling