Praktische psychologie voor leren en onderwijzen - Alblas, Gert, ....-; Endeman, Arjan, ....-; Heinstra, Roel, ....- (Groningen/Houten : Noordhoff, 2011)
Praktische psychologie voor leren en onderwijzen is de herziene uitgave van de titel die eerder verscheen onder de naam Sociale psychologie voor het onderwijs. Het boek is een aanrader voor iedereen die direct of indirect met het opleiden van leerlingen of studenten te maken heeft. De uitgave bevat waardevolle inzichten voor het scheppen van een leeromgeving waarin zowel leerkracht als leerling optimaal kunnen presteren. Onmisbare informatie dus voor (aanstaande) leerkrachten en ander onderwijzend personeel (in opleiding). Het boek geeft via psychologische theorieën inzicht in de eigen manier van werken en de beïnvloeding daarvan door alles wat er in de klas of groep gebeurt. Daarbij komen ook de onderliggende schoolconcepten aan de orde. De theorie wordt afgewisseld met herkenbare praktijkvoorbeelden en praktische tips. De opdrachten bij elk hoofdstuk nodigen uit tot gerichte observatie van praktijksituaties, waardoor de beschreven theorieën eenvoudig te herkennen zijn. De nieuwe praktijkgerichte module maakt de uitgave bovendien geschikt voor competentiegericht en zelfstandig werken als basis voor de stage-opdrachten voor studenten.
Keywords: Pedagogische psychologie