Personeel in goede handen : basishandboek human resource management - Roskam, Pascal, ....- (Gent : Academia Press, 2015)
Goed personeelsbeleid, Human Resource Management (HRM), is in veel arbeidsorganisaties een belangrijk onderdeel van het strategisch beleid geworden. Vanuit organisatieperspectief is er nood aan breed inzetbaar en adequaat opgeleid personeel dat zich makkelijk aan veranderingen binnen en buiten de organisatie aanpast en daarop inspeelt. Anderzijds is er ook het medewerkersperspectief. Naast bestaanszekerheid en materiele welstand zoeken mensen via hun arbeid ook naar zingeving en ontplooiing. Het organisatieperspectief en het medewerkersperspectief staan regelmatig in een spanningsveld: wat goed is voor de organisatie is niet altijd goed voor de medewerker, en omgekeerd. Succesvol HRM slaagt erin om beide perspectieven zo op elkaar af te stemmen dat zowel de individuele medewerkers als de organisatie meerwaarde en synergie ervaren. Dit basishandboek richt zich op studenten in een professionele bacheloropleiding en toekomstige HR-medewerkers en wil hen voorzien van een visie op HRM en een eerste kennismaking met de verschillende domeinen van HRM.
Keywords: Human resources management; Personeelsbeleid