Effectiever leren met leerstrategieën - Dijkstra, Pieternel, ....- (Amsterdam : Boom, 2015)
De rol van de leerkracht is aan het veranderen. Door de invoering van de Wet Passend Onderwijs is het nog belangrijker geworden om te weten hoe kinderen leren en hoe daarop in te spelen. Daarvoor is kennis over leerstrategieën onontbeerlijk: manieren van leren die leerlingen bewust kunnen inzetten om leren soepel te laten verlopen, zodat ze hun eigen leerproces kunnen sturen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek worden in dit boek veertien strategieën, verdeeld in vijf clusters, behandeld. Dit zijn o.a. overzien, vooruitkijken, herhalen en jezelf motiveren. Ieder cluster wordt voorafgegaan door een theoretisch kader van dat cluster. Het taalgebruik is niet altijd gemakkelijk. Doelgroep zijn vooral docenten van wie deze kennis verwacht mag worden. Jammer dat praktijkvoorbeelden gewoon doorlopen in de tekst, waardoor nogal een ‘brij' aan tekst ontstaat. Het handzame boek ademt een nogal schoolse sfeer uit en dat is best jammer omdat onderwerp en inhoud erg actueel en daardoor nuttig zijn. Bevat literatuuropgave en enkele invulplaatjes achterin. Voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, remedial teachers e.a. © NBD Biblion - Mac Steenaart
Keywords: Leren leren; Studievaardigheden