De wetenschap van de kosmos : over de universaliteit van de natuurwetten - Waelkens, Christoffel, 1955- (Leuven : Acco, 2012)
Zelfs de ferventste taalactivist zal niet gauw denken dat onze complexe taalwetten ook zouden kunnen werken in pakweg Sidney of Tokio. Toch wel een beetje raar dan dat we er wel van uitgaan dat de basiswetten van de natuur op onze relatief kleine aarde zomaar van toepassing zijn in de rest van de kosmos. Toch lijken die natuurwetten wel degelijk aanspraak te kunnen maken op algemene geldigheid. De universaliteit heeft de moderniteit ingeluid, en vormt de grondslag van de mechanica der hemellichamen en de beschrijving van de beweging van planeten, sterren en sterrenstelsels. Toen men ook andere natuurwetten die men op aarde had leren kennen is gaan toepassen, zijn de astrofysica, astrochemie, astrobiologie en astrogeologie ontstaan.
Keywords: Heelal