Groot worden : de ontwikkeling van baby tot adolescent : handboek voor (toekomstige) leerkrachten, opvoeders en verzorgers - Struyven, Katrien, ....-; Baeten, Marlies, ....-; Kyndt, Eva, ....-; Sierens, Eline, ....- (Leuven : Lannoo Campus, 2017)
Deze volledig nieuwe editie van het succesboek Groot worden is bedoeld voor (toekomstige) leerkrachten, opvoeders en ouders. De auteurs leiden hen in in het ontwikkelingsproces van het kind. Hoewel men tegenwoordig meer en meer spreekt over 'levenspsychologie', kan men in de levensloop van ieder mens toch een aantal mijlpalen ontwaren. Bij wijze van opwarmer staan de auteurs eerst stil bij een aantal inleidende begrippen uit de ontwikkelingspsychologie. Nadien worden, zoals dat in de meeste boeken over ontwikkelingspsychologie het geval is, de verschillende ontwikkelingsfasen overlopen: de ongeboren baby, de geboorte en de pasgeborene, de baby (0-1,5 jaar), de peuter (1,5-3j), de kleuter, het lagereschoolkind (6-12 j) en de adolescentie (12 [verberg tekst]-18 j). Aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de reële opvoeding schetsen de auteurs daarbij steeds een systematisch beeld van verschillende ontwikkelingsgebieden, gaande van de lichamelijke en motorische ontwikkeling over de persoonlijkheidsontwikkeling, tot de spel- en de tekenontwikkeling. Iedere ontwikkelingsfase wordt afgerond met een deeltje dat bekijkt hoe de ontwikkeling 'anders' kan verlopen. Hier bespreken de auteurs stoornissen of problemen als wiegendood, reactieve hechtingsstoornis, autisme, eetstoornissen, ADHD, motorische stoornissen...
Volledig nieuwe editie
Keywords: Ontwikkelingspsychologie