Geld en duurzaamheid : van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem - Lietaer, Bernard, ....-; Arnsperger, Christian, ....-; Goerner, Sally, ....-; Brunnhuber, Stefan, ....- (Utrecht : Jan van Arkel, 2012)
In dit rapport van de Club van Rome wordt op een overtuigende manier beschreven waarom het huidige financiële systeem wel van crisis tot crisis moet gaan. Het boek is wat dat betreft heel actueel en beschrijft hoe Griekenland en andere landen geruïneerd worden door de rentelasten op hun schulden. Volgens Bernard Lietaer en zijn co-auteurs gaat het bij de redding van Griekenland eigenlijk om de redding van Duitse en Franse banken. Het boek schetst een somber beeld van de financiële wereld die structureel instabiel is door geldschepping, kortetermijndenken, verplichte groei, concentratie van rijkdom en de devaluatie van sociaal kapitaal. De auteurs geven als oplossing de ontwikkeling van complementaire munten, die duurzaamheid, vrijwilligerswerk en sociale ontwikkeling bevorderen. De eerder beschreven enorme lobbymacht van de banken maken deze alternatieven nog niet erg geloofwaardig. Met foto's, figuren en grafieken in zwart-wit, eindnoten, een literatuuropgave en register. © NBD Biblion - Klaas de Jong
Keywords: Geldmarkt