Het leven van sterren : van stofwolk tot zwart gat - Verbunt, Frank, ....- (Utrecht : Epsilon Uitgaven, 2010)
Dr. E. Zwijnenberg Dit boek geeft de inhoud weer van het eerstejaarscollege sterrenkunde van prof. Verbunt aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Verbunt is daar hoogleraar hoge-energie astrofysica. Het eerste hoofdstuk is een inleiding op de sterrenkunde en instrumentatietechnieken. Daarna wordt het zonnestelsel behandeld: sterren, sterrenstelsels, de vorming en evolutie van sterren, neutronensterren en zwarte gaten. Met illustratieverantwoording, index en lijst van natuurconstanten. Het boek gaat grondig in op de materie; de stof is in de loop van tien jaar college geven voortdurend herzien en aangepast aan de laatste stand der wetenschap. Aan het eind 45 opgaven. Inherent aan een universitaire opleiding is een uitgebreid gebruik van de wiskunde. Hierdoor is voor een goed begrip een vwo-opleiding met wiskunde noodzakelijk. Het boek bevat veel formules, grafieken en tabellen. Voor kleurenafbeeldingen wordt verwezen naar een bij het college behorende website. Het boek is bedoeld voor eerstejaars studenten natuur- en sterrenkunde en voor de meer gevorderde, in sterrenkunde geïnteresseerde lezer. Deze tweede druk bevat een nieuwe inleiding van hemelverschijnselen, theorieën zijn aangevuld en kleine aanpassingen zijn doorgevoerd. Met appendix Magnitudes. © NBD Biblion
Inleiding tot de sterrenkunde en instrumentatietechnieken, gevolgd door een uitleg over het zonnestelstel, sterren, sterrenstelsels, de vorming en evolutie van sterren, neutronensterren en zwarte gaten.
Keywords: Sterren