De wiskundige kat, de biologische muis en de jacht op inzicht : verkenningen op het grensvlak van wiskunde en biologie - Heesterbeek, Hans, ....-; Diekmann, Odo, 1948-; Metz, Hans, ....- (Utrecht : Epsilon Uitgaven, 2004)
De diversiteit in het immuunsysteem, de evolutie van legselgrootte bij vogels, het bestrijden van plaaginsecten of concurrentie bij fytoplankton zijn enkele onderzoeksonderwerpen uit de biologie, die aan de hand van wiskundige modellen beter begrepen, verklaard of voorspeld kunnen worden. In dit boek hebben 22 onderzoekers uit de biologie, wiskunde en informatica in beknopte theoretische en wiskundige uiteenzettingen deze verbanden aangetoond n.a.v. recente onderzoeken. De besproken onderwerpen staan in 12 hoofdstukken en variëren van levensprocessen in het molecuul tot aan situaties die complete populaties aangaan. De tekst is veelal in vaktaal en de wiskundige uitleg bestaat vooral uit differentiaalvergelijkingen. Formules, grafieken, tabellen en literatuurlijsten ondersteunen de tekst. Door het vele aantal auteurs variëren ook de schrijfstijlen, vooral qua uitleg of juist complexiteit. Enkele taalslordigheidjes en een aantal drukfouten (helaas ook in grafieken) zijn, soms storend, aanwezig. Als introductie boeiend voor o.a. studenten in de bachelorsfase en natuurwetenschappers. © NBD Biblion - Jacolien Zwart
Keywords: Biologie; Toegepaste wiskunde