Ik was 10 in 2015 : kinderen vandaag opvoeden voor de toekomst - De Bruyckere, Pedro, 1974-; Smits, Bert, ....- (Tielt : Lannoo Campus, 2015)
Twee Vlaamse pedagogen, de een verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent, de ander begeleider van veranderingsprocessen (onder meer in het onderwijs), beschrijven hoe we onze kinderen kunnen voorbereiden op de toekomst. Zij geven een beeld van de wereld waarin we nu leven en schetsen enkele tendensen en toekomstbeelden, waarbij automatisering, technologische innovatie en de wereldeconomie een rol spelen. Ze spitsen dit toe op onderwijs, studiekeuze, werkgelegenheid, relatie- en gezinsvorming, gezondheid en kennisverwerving, en laten zien hoe je als opvoeder kunt inspelen op de ontwikkelingen op deze gebieden. De auteurs eindigen met een geruststellende boodschap voor Vlaamse en Nederlandse opvoeders: 'keep calm and carry on'. De tekst wordt aangevuld met statistisch materiaal en gekleurde kaders met 'weetjes' en opvoedtips. Achterin een literatuurlijst. Het boek geeft heldere en genuanceerde informatie over opvoeden in een snel veranderende maatschappij. Interessant voor ouders, leerkrachten en een ieder die zich afvraagt hoe het in de toekomst met onze kinderen zal gaan. © NBD Biblion - Jessie van der Meer-Middelburg
Keywords: Opvoeding