Vlaanderen sport! : vier decennia sportbeleid en sportparticipatie - Scheerder, Jeroen, 1974-; Vos, Steven; Vandermeerschen, Hanne, 1984-; Borgers, Julie, ....-; Thibaut, Erik, ....- (Gent : Academia Press, 2013)
We moeten met zijn allen meer sporten. Dagelijks wordt ons dit aangekaart in de media. Obesitas lijkt wel de ziekte van de tijd te zijn en de overheid moet hier meer inspanningen leveren. Een van de belangrijkste doelstellingen tegenwoordig lijkt iedereen aan het bewegen te krijgen. In Vlaanderen sport! geven de auteurs, allen verbonden aan de Onderzoeksgroep Sport- en Bewegingsbeleid van de KU Leuven, een evolutie van de actieve sportbeoefening van de voorbije veertig jaar. We worden om de oren geslagen met allerlei cijfermateriaal en bevindingen. Het werk is een degelijk, wetenschappelijk onderzoek naar de sportbeleving van de Vlamingen en de rol die de overheid daarbij speelt. Het boek is opgedeeld in vijf belangrijke hoofdstukken die telkens grondig worden uitgediept en geïllustreerd met cijfermateriaal, duiding en conclusies. Zowel beleid, onderzoek en plaats van sport in de samenleving als trends in de sportbeoefening komen aan bod. Daarnaast bekijkt men sportbeoefening als een sociaal, een organisatorisch en een economisch gegeven. Alle aspecten worden dus onderzocht: sportdeelname (wie?), sportpopulariteit (wat?), context en locatie (waar?) en uiteindelijk ook het kostenplaatje en de plaats daarvan in de gezinsuitgaven. Meest interessant onderdeel is natuurlijk de uitgebreide synthese achteraan waarin de auteurs de belangrijkste conclusies opsommen. Sommige daarvan liggen voor de hand, andere zijn eerder verrassend. Zo weten we allemaal dat meer Vlamingen dan ooit tevoren aan sport doen en dat vooral vrouwen een sterke inhaalbeweging maken. Maar dat sportparticipatie populairder is bij jongeren uit het ASO of dat steeds meer solosporten opduiken in de top tien is dan eerder verrassend. Of dat een Vlaams huisgezin jaarlijks gemiddeld 1.524 euro aan sport besteedt…
Wie sport, waar en met wie? Welke sporten zijn het populairst? Is de sportbeoefening gedemocratiseerd? Wat is de economische betekenis van sport? Evolutie van de actieve sportbeoefening in Vlaanderen in de periode 1969-2009, met overzicht van het gevoerde Sport voor Allen-beleid.
Keywords: Sportbeleid -- Vlaanderen