Rood, groen of blauw : over het organiseren van meervoudige waardecreatie en de consequenties die dit heeft voor business modellen - Jonker, Jan, 1954- (Nijmegen : Radboud universiteit Nijmegen, 2013)
We leven in een tussentijd, een tijd van transitie. Ons huidge economische systeem lijkt niet meer goed te functioneren. Als antwoord wordt gezocht naar nieuwe vormen van organiseren en organisaties. Organiseren met het oog op waarden. Met meer aandacht voor sociale en materiële duurzaamheid zonder daarbij het economische aspect te onderwaarderen. Opvallend is om te zien hoe duurzaamheid in deze complexe en 'rafelige' ontwikkeling vorm krijgt. In dit working paper wordt in drie stappen een ontwikkeling geschetst hoe anders organiseren ruimte biedt voor nieuwe vormen van waardecreatie. De eerste ontwikkeling laat zien hoe het denken over organisaties verschuift. Hier wordt die ontwikkeling benoemd als van Rood via Groen naar Blauw. Kern is dat nieuwe organisatievormen steeds meer een collectief, een community karakter krijgen met het oog op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe vormen van transacties tussen partijen. Transacties niet alleen meer op basis van geld, maar ook op basis van andere waarden. Dit creëert de basis voor Nieuwe business Modellen (NBM's). Het hart van de NBM's wordt gevormd door de opgave om waardecreatie anders vorm te geven dan in klassieke business modellen. Dat betekent een transitite van het organiseren van enkelvoudige naar meervoudige waarden. Zo worden in de nieuwe business modellen drie samenhangende aspecten van waardecreatie zichtbaar, te weten: meervoudige, gedeeld en collectief.
Working paper
Keywords: Bedrijfskunde -- Organiseren; Business modellen; Organisatieleer