Verklarende statistiek : schatten en toetsen - Goos, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Dit boek levert een toegankelijk en diepgaand overzicht van de belangrijkste basistechnieken uit de verklarende statistiek. Het boek legt eerst uit hoe gemiddeldes, proporties en varianties geschat kunnen worden op basis van steekproefgegevens, en hoe de (on)betrouwbaarheid van de schattingen in kaart gebracht kan worden. Daarna wordt aandacht besteed aan het formuleren van onderzoekshypothesen en aan het toetsen of testen van deze hypothesen. Initieel gaat de aandacht uit naar hypothesetoetsen voor één enkele populatie.Vervolgens behandelt het boek hypothese- toetsen voor de vergelijking van twee populaties, en, ten slotte, hypothesetoetsen voor de vergelijking van meer dan twee populaties. Doorheen het boek wordt gebruik gemaakt van het gebruiks- vriendelijke, interactieve statistische pakket JMP voor het uitvoeren van berekeningen en het creëren van figuren. De benodigde tussenstappen worden in detail beschreven, zodat de lezer niet alleen de aangeleerde basisconcepten begrijpt, maar er ook mee aan de slag kan.
Keywords: Verklarende statistiek