Van gedragsregulering naar opvoeding : het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag in De Vreedzame School - Pauw, Leo, ....-; Dorr, Hannie, ....-; de Hoop, Fernanda, ....-; Scheltema, Hans, ....- (Amsterdam : SWP, 2014)
Een handboek voor schoolteams, docenten en schoolbegeleiders over de aanpak van gedragsproblemen van kinderen in basisscholen en de onderbouw van scholen voor voortgezet onderwijs. De aangereikte methodiek gaat uit van aanpak binnen de omgeving van kinderen, dus in de klas en in de school met betrokkenheid van ouders en begeleiders. De methodiek past bij het programma De Vreedzame School, dat uitgaat van een schoolbrede aanpak. Dit handboek is bruikbaar voor en in alle scholen. In de eerste drie hoofdstukken wordt een algemene beschouwing gegeven rond ongewenst gedrag en het bevorderen van positief gedrag van kinderen. Daarna volgt een schets van een stappenplan om ongewenst gedrag aan te pakken. In de volgende hoofdstukken wordt dat uitgewerkt met analyses van de situatie in de school, de klas, de rol van de leraar en vervolgens het concrete probleem. Het boek reikt daarvoor schema's en vragenlijsten aan, die aansluiten bij de diverse korte gevalsbeschrijvingen. Een apart hoofdstuk gaat in op de aanpak van pestgedrag. Met notenapparaat en literatuuropgave. © NBD Biblion - F.J. Seller
Handboek voor leerkrachten in het basisonderwijs en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Keywords: Gedragsstoornissen -- Jeugd