Voorkom probleemgedrag : strategieën die werken voor de basisschool - Lane, Kathleen Lynne, ....-; Bruhn, Allison L., ....-; Crnobori, Mary, ....-; Menzies, Holly Mariah, ....- (Amsterdam : SWP, 2012)
Naslagwerk waarin op methodisch-systematische wijze wordt ingegaan op de aanpak van probleemgedrag van leerlingen in het primair onderwijs. Naast het aanreiken van een theoretische en informerende handelingsbasis, wordt er praktisch ingegaan op wat je als leerkracht preventief op een aantal intentieniveaus kunt doen om probleemgedrag te voorkomen. Centraal staat het verder bewust maken van de mogelijke professionele reactie, maar ook het leren hanteren van professionele interventies, zodat zowel leerling als leerkracht beter in staat zijn om het onderwijsleerproces tot een succes te maken. Gedragsproblematiek is een moeilijk en energetisch intensief aspect binnen de lesgevende opdracht. Het gevaar bestaat dat zowel leerkracht als leerling (te) snel vervallen in aannames, voor- of afkeuren en routinematige oplossingen. Het is daarom goed dat deze methodiek handreikingen biedt in de vorm van zelfevaluaties, screenings, plannen van aanpak en kijk- en besliswijzers. Een naslagwerk dat van algemene preventieve acties (klassenmanagement, differentiatie, modellen voor instructie), via laag intensieve strategische aanpak (gedragscontract, zelfmanagement en zelfregulatie), leidt naar diepgaandere gedragsfunctieanalyse. Rijke uitgave, actueel en zeer bruikbaar in de praktijk. © NBD Biblion - Mart Seerden
Handleiding voor leerkrachten in het primair onderwijs.