Slim interviewen : schat attitudes van mensen juist in voor een beter resultaat : voor recruiters, coaches en loopbaanbegeleiders - Thielemans, Wim, ....- (Leuven : LannooCampus, 2015)
Organisaties die mensen met de juiste attitudes aantrekken en behouden, werken beter In het moderne hr-beleid stoot het competentiedenken meer en meer op grenzen. Zeer competente medewerkers blijken dan toch niet altijd de geknipte personen te zijn en competenties zijn sneller dan ooit verouderd. Er schort soms wat op het vlak van attitudes en de fit met de bedrijfscultuur is er niet altijd. Wanneer we onze organisaties willen heruitvinden, hebben we betere instrumenten nodig om mensen op de juiste plek te krijgen. Het juist inschatten van attitudes vormt dan ook de hoeksteen van het rekruterings- en coachingsbeleid van de toekomst. Attitudes voorspellen beter of iemand zal passen in een toekomstige job en of die het werk graag zal doen. Slim interviewen maakt je via een snelle en praktische methode een specialist in het inschatten van iemands attitudes. En je leert jezelf ook beter kennen.
Keywords: Rekrutering -- Interviewen