Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen : DSM-5, diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie - Sprey, Adriaan, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2015)
Deze geheel vernieuwde en herziene uitgave van het Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen integreert de innovatieve, dimensionele diagnostiek van de DSM-5 met de cognitief-gedragstherapeutische functieanalyse en behandeling van de persoonlijkheidsstoornis. Praktische screening en vaststelling van DSM-5-classificatie en -diagnose worden gepresenteerd in systematische stappen. De verbindende schakel tussen DSM-5-diagnostiek en cognitieve gedragstherapie is de holistische theorie. Het zelf maken van een holistische theorie, een functieanalyse en behandelplan wordt uitgelegd. Ook wordt veel aandacht besteed aan de valkuilen en de stoornissen in de therapeutische relatie en hoe deze concreet zelf te analyseren en te hanteren. Van elke persoonlijkheidsstoornis worden kenmerkende en/of geïndividualiseerde DSM-5-patronen van disfunctioneren en pathologische trekken gegeven. Ook worden profielen van psychologische testen, de functie- en betekenisanalyse, de valkuilen in de therapeutische relatie en een behandelplan gepresenteerd. Casussen uit de praktijk illustreren de werkwijze.
Doelgroep: Dit boek is bedoeld voor (ervaren) professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg, zoals klinisch-, en GZ-psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, artsen, verpleegkundigen en zij die daartoe in opleiding zijn.
Keywords: Persoonlijkheidsstoornissen