De terugkeer van Europa : haar tranen, daden en dromen - Riemen, Rob, ....-; Schröder, Els, ....-; Heij, Thomas, ....- (Tilburg : Nexus Instituut, 2015)
De Europese Unie is Europa niet. Het is een Economische Unie, een bureaucratie verdwaald in haar kapitalistische waarden, alwaar de Europese ziel uit verdwenen is en tal van spoken uit een destructief verleden weer binnentreden. Europa daarentegen, is de nu alom vergeten prinses, ontvoerd door Zeus vermomd als stier, als drenkeling aangespoeld op Kreta waar zij de trotse moeder werd die aan de wieg stond van een groots, humanistisch beschavingsideaal, bedacht en bezongen door denkers en dichters, verwezenlijkt door dappere daadkrachtigen, die een wereld van waarheid en rechtvaardigheid bevochten op de tirannie van macht, rijkdom en domheid. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het tijdschrift Nexus is voor deze speciale gebonden uitgave een tiental klassieke toespraken verzameld – van o.a. Victor Hugo, Robert Musil, Joseph Roth, Stephen Spender en Robert Schuman – die ons als de draad van Ariadne uit een doodse Unie kunnen leiden. Tegelijk, omwille van de kritische dialoog, zijn eigentijdse denkers en dichters – o.a. Colm Tóibín, Timothy Garton Ash, Ivan Krastev, Adam Zagajewski, Javier Marías, Philipp Blom en Placido Domingo – gevraagd te reflecteren op de nexus tussen verleden, heden en toekomst.
Keywords: Europa