Beroepsgeheim in de openbare woonzorg - Verlinden, Elke, ....-; Hardy, Peter, ....-; Vandewalle, Joke, ....- (Brussel : Politeia, 2015)
Beroepsgeheim en discretieplicht, het is een onderwerp waar veel hulpverleners mee worstelen. Aan publicaties en vormingen geen gebrek. Maar hoe zit het specifiek in de woonzorg? Hoe gaan zorg- en hulpverleners om met beroepsgeheim in gesprekken met andere collega's, cliënten en mantelzorgers? Wanneer kunnen ze informatie geven en wanneer niet? Het zijn vraagstukken die bijna dagelijks in een openbare woonzorgvoorziening de kop opsteken. Dit cahier verduidelijkt de term ‘beroepsgeheim' en maakt de lezer wegwijs in het moeilijke evenwicht tussen spreekrecht en zwijgplicht. Op basis van voorbeelden en casussen van thuiszorgdiensten en residentiële voorzieningen krijgt u handvatten aangereikt voor de toepassing in de praktijk. Dit cahier is een werkinstrument om er samen met het team mee aan de slag te gaan. Ga in het team over dit thema in discussie. Enkel op die manier ontwikkel je een gedeeld en gedragen beleid.
Keywords: Hulpverlening -- Beroepsgeheim; Woonzog -- Beroepsgeheim