Zorg voor communicatie : communiceren in de zorg- en dienstverlenende sector - Deryckere, Judith, ....- (Brugge : Vandenbroele, 2015)
De uitdagingen waarvoor de welzijns- en dienstensector staat zijn niet gering. Sedert enige tijd dienen de veranderingen en nieuwigheden zich in een razendsnel tempo aan. Meer dan ooit is het belangrijk om als organisatie doordacht, consequent en duidelijk te communiceren. Zowel binnen uw organisatie als naar de buitenwereld toe. Dit is geen eenvoudige opgave. De realiteit in de meeste organisaties is dat de hoge communicatieverachtingen ingelost moeten worden door een beperkte communicatiedienst, als die er al is.
Keywords: Communicatie -- Gezondheidszorg; Communicatievaardigheden -- Gezondheidszorg; Sociale vaardigheden -- Gezondheidszorg; Zorgsector -- Communicatie