Beroepscompetenties ergotherapie : een toekomstgerichte beschrijving van het gewenste eindniveau van de opleiding tot ergotherapeut - Verhoef, Joan, ....-; Zalmstra, Annerie, ....- (Den Haag : Boom, 2013)
Dit boek beschrijft de twaalf beroepscompetenties ergotherapie en biedt daarmee een toekomstgerichte beschrijving van het gewenste eindniveau van de opleiding tot ergotherapeut in Nederland. Deze competenties zijn geformuleerd door vertegenwoordigers van de vier opleidingen ergotherapie in Nederland, in samenwerking met ergotherapeuten uit de beroepspraktijk, op basis van de eerste uitgave van Beroepscompetenties ergotherapie uit 2007 en Beroepsprofiel Ergotherapeut. De beroepscompetenties ergotherapie beschrijven de identiteit en het domein van het beroep. Beroepscompetenties bestaan uit een combinatie van kennis, vaardigheden, attitude en persoonlijke eigenschappen en leiden tot succesvol en effectief gedrag in een werksituatie. Zij maken zichtbaar wat de ergotherapeut doet en welke diensten hij levert in verschillende werksituaties en werkvelden. De twaalf competenties zijn onderverdeeld op basis van het domein waar de competentie zich op richt in cliëntgerichte competenties (screenen, inventariseren en analyseren, behandelen en begeleiden, adviseren aan derden en ondersteunen en versterken), organisatiegerichte competenties (samenwerken, organiseren, ondernemen en zorg dragen voor kwaliteit) en beroepsgerichte competenties (onderzoeken, innoveren, leren en ontwikkelen). Elke beroepscompetentie wordt beschreven in een kernzin die beschrijft wat de ergotherapeut doet, en met welk doel. Daarnaast worden per competentie kenmerkende (methodische) stappen en bijbehorende beroepshandelingen beschreven ('hierbij gaat het om). Deze beroepshandelingen beschrijven (de essentie van) het handelen van de ergotherapeut in de praktijk, en leiden tot beroepsproducten waarmee de student kan tonen dat hij de competentie beheerst.
Keywords: Ergotherapie -- Beroep; Ergotherapie -- Beroepsprofielen