Agogisch begeleiden vanuit therapeutische modellen - van Delft, Fee, 1949-; Wijers, Gert Jan, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2013)
In Agogisch begeleiden vanuit therapeutische modellen komen verschillende therapeutische modellen aan de orde zoals psychoanalyse, gedragstherapie, de humanistische benadering, Rationeel Emotieve Therapie – waaronder de cognitieve gedragstherapie –, Transactionele Analyse en de systeembenadering. In de beschrijving van de modellen staat het functioneren van de agogisch begeleider centraal en wordt een koppeling gemaakt met de agogische relatie die de hulpverlener met cliënten heeft. De theorie van de modellen wordt in het boek toegespitst op de praktijksituatie van de begeleider. Kennis van therapeutische uitgangspunten, die het handelen beïnvloeden, geeft de hulpverlener houvast in het begeleiden van cliënten en draagt bij tot het optimaliseren van zijn functioneren. Bij de behandeling van de verschillende stromingen horen opdrachten en oefeningen die tijdens de lessen gebruikt kunnen worden. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met vragen, waarin de stof kan worden verwerkt en geconcretiseerd naar de werksituatie van de agogisch begeleider.
Eerder verschenen onder de titel: Therapeutische modellen in de sociaal pedagogische hulpverlening
Keywords: Therapie -- Agogiek; Hulpverlening -- Agogiek