Grip op je stem : therapie en training volgens het 3-Zones Stemmodel - De Kort, Michel, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Een boek over stemzorg bedoeld voor collega-logopedisten, cliënten en studenten, maar ook voor zangers en dirigenten. Het 3-Zones Stemmodel is een stemzorgsysteem met betrekking tot de neus, de lippen en het mond/keelgebied. De methode voorziet in oefeningen van gedragsveranderingen. Het boek beschrijft dialogen tussen therapeut en cliënt. Het bevat goede tips voor iedere spreker en zes voorwaarden voor gezond stemgebruik. Het is erg overzichtelijk en consequent geschreven. Het geeft haarfijn de belangentegenstelling van een dirigent die reageert op een totaalklank of een tekort in een stemgroep en dat wil opvullen ten koste van individuele zangers en een stemgebruik/-bereik. In de bijlage een helder formulier waarbij individuele koorleden in kaart worden gebracht. Een overzichtelijke beschrijving van een methode tot gezond stemgebruik voor vakgenoten en studenten. Het is echter absoluut geen zelfhulpboek voor mensen met stemproblemen. © NBD Biblion - Drs. Marianne van den Heuvel
Veel stemgebruikers krijgen vroeg of laat problemen met hun stem. Heesheid, verminderde stemmogelijkheden, last of vermoeidheid bij en na het spreken en zingen: het zijn klachten die vaak verholpen kunnen worden. Want stemgeven berust op spierwerking, en spieren kun je trainen. Hoe werkt de stem? Waarmee houd je rekening als je je stem op een gezonde manier wil gebruiken? Hoe laat je je zangstem mooi klinken? En welke ‘stemveilige' instructies kun je als logopedist, zangopleider of koordirigent geven aan de cliënten, cursisten, solo- of koorzangers die je begeleidt? Op zoek naar antwoorden werkte Michel de Kort een stevige theoretische basis uit in het 3-Zones Stemmodel. Dit model benadert stemtherapie en -training op een multidisciplinaire manier. Het hanteert een aantal relatief eenvoudige, technische uitgangspunten, waardoor cliënten met stemproblemen, studenten, sprekers en zangers snel weer ‘grip' krijgen op hun stem. Grip op je stem is een uiterst bruikbaar houvast in de opleiding en in de praktijk: het 3-Zones Stemmodel vindt een concrete vertaling in meteen bruikbare tips en toepasbare voorbeelden uit de stemtherapie- en training, logopedie, zangpedagogiek en koordirectie. Op die manier draagt Grip op je stem bij aan een beter stemgedrag en dus ook meer stemcomfort voor wie als professional of amateur het woord voert of zingt.
Keywords: Stemvorming