Body Check + : letselpreventie voor basketbalspelers - Sempels, Peter, ....-; vzw Vlaamse Basketballiga; Vereecken, Styn, ....- (Leuven ; Den Haag : Acco, 2015)
Blessures kunnen sporters goed in de problemen brengen. Eerst en vooral zorgen ze voor pijn bij de sportbeoefening. Verder moeten er (para)medici ingezet worden voor een juiste diagnose en remediëring. En het gevolg is vaak een korte of langere periode van inactiviteit. Je zou er alles aan doen om blessures te vermijden. Dat kan door op een meer doordachte manier te sporten, met aandacht voor opwarming, preventie en myofasciale release. Trainers en sportbegeleiders kunnen daarin een belangrijke rol spelen. In dat kader ontwikkelde de Vlaamse Basketballiga de publicatie Bodycheck+. Letselpreventie voor basketbalspelers. Daarmee wil ze de competenties uit topsport en medische werking basketbal op het vlak van letselpreventie en trainingsleer overdragen aan (jeugd)trainers en -spelers op alle niveaus. Topsportkinesisten vertaalden al hun kennis en ervaring in deze praktijkgerichte oefenstofbundel met uitneembare fiches en bijhorend beeldmateriaal. Trainers kunnen het model en de oefenstof integreren in hun trainingen of een oefenprogramma aan de spelers meegeven. De oefeningen stellen de 4 belangrijkste letselregio's centraal: enkel, knie, romp en schouder. Door de eenvoudige uitleg kan iedereen ermee aan de slag. Bovendien zijn voor de oefeningen weinig extra materialen nodig, zodat ze makkelijk in de sporthal of zelfs thuis kunnen uitgevoerd worden. In andere sporten, zoals bal- en racketsporten, komen vaak gelijkaardige blessures voor als bij basketbal. Daarom is deze bundel ook een nuttige tool voor trainers uit andere sporttakken en voor leerkrachten lichamelijke opvoeding.
Keywords: Sportblessures