Heerlijk helder : weg met krommunicatie! - Hautekiet, Jan, ....-; De Craemer, Ann, ....- (Antwerpen : Uitgeverij Polis, 2015)
Bundel met vijf kritische artikelen over het gebruik van vaag, wollig taalgebruik, door de politiek, justitie, het management, de medische en de academische wereld. Aan de hand van veel, vaak lachwekkende, voorbeelden wordt inzichtelijk gemaakt wat de oorzaken en het effect van deze taalverschijnselen zijn. Het boek is een uitvloeisel van een programma op de Belgische radio; de voorbeelden die worden aangehaald, hebben een sterk Vlaams karakter. Een pleidooi voor helder Nederlands en het vermijden van interessante, modieuze uitdrukkingen en zinsconstructies die meer verhullen dan openbaren. Een serieus, maar ook amusant boekje, dat vooral de Vlaamse taalliefhebber zal aanspreken. © NBD Biblion - J. IJbem
Begin 2015 startte het Radio 1- programma Hautekiet met de Heerlijk Helder-campagne. Doel: recht maken wat krom is, namelijk de vaak nodeloos onbegrijpelijke communicatie van politici, juristen, overheidsdiensten, banken, dokters en musea. #HeerlijkHelder werd een begrip. Luisteraars stuurden massaal veel voorbeelden van onheldere taal in. Jan Hautekiet en Ann De Craemer, voorzitster van het Heerlijk Helderpanel, geven in dit boek tal van voorbeelden van krommunicatie, die weleens op de lachspieren werken. Heerlijk Helder is geen stijlgids, maar het vertelt wel waarom mensen wollige taal gebruiken, en waarom het voor henzelf en hun publiek beter is dat ze dat niet doen. Heerlijk Helder bevat illustraties van Kim.
Keywords: Communicatie