Van klacht naar kracht : een schatkist voor oplossingsgericht begeleiden - Gybels, Elke, ....-; Prenen, Rik, ....- (Leuven : LannooCampus, 2015)
Efficiënt communiceren in hulpverlening. Efficiënte communicatie is in de moderne hulpverlening van cruciaal belang. Daarvoor hebben cliënten en hulpverleners de juiste methodes hard nodig. Oplossingsgericht werken, waar niet de problemen maar de eerste kleine signalen van vooruitgang centraal staan, kan hierbij helpen. Dit boek biedt een verrassende en creatieve manier om de krachten van cliënten aan te spreken. Met behulp van schatkistjes, duplopoppetjes en ander creatief materiaal leer je een oplossingsgerichte begeleidingssessie uit te werken. Dankzij de vele perspectiefgevende vragen kan je zelfs zonder materiaal aan de slag. Van klacht naar kracht stapt uit de dominante probleembenadering en creëert ruimte voor verhalen van vertrouwen, veerkracht en hoop. Zo leren cliënten om een moment van geluk te visualiseren en nieuwe perspectieven op te bouwen. Elke en Rik rondden meerjarige opleidingen af in contextuele en gedragstherapie en in het oplossingsgericht werken. Ze leiden een eigen praktijk, De context, coachen teams, en trainen en geven supervisie in hulpverleningsorganisaties en onderwijs.
Keywords: Individuele psychotherapie; Oplossingsgericht begeleiden; Visualisatie